Autóüveg javitás

A szélvédők gyakran megsérülnek menés közben (és nem csak) kavicsfelverődés vagy más tárgyak miatt. Amikor ezek az üveggel ütköznek, főleg nagy sebességnél, különböző méretű rongálódások keletkezhetnek, repedések vagy kőfelverődések. Ha ezeket a károkat hasznos időn belül nem javitják meg a szélvédő teljesen kárba vész és ki kell cserélni, teljesen. Általában, az esetek 70-80 százalékában a károk kis méretűek, korülbelül 3-5 mm és 25-30 mm között. Ebben az esetben a kőfelverődések teljes mértékben megjavithatók kis költséggel, anélkül hogy a szélvédőt le kellene venni az autóról. A szélvédő integritását visszakapja, teljesen biztonságos és az üveg látási viszonyai is jók lesznek. Emelett, a kár nem terjed tovább, ami előbb utóbb a teljes szélvédő kicseréléséhez vezetne.

Ezt a tipusú javitást egy különleges gyanta fecskendezésével teszik, amely egyfajta folyékony üveg. Ezt a gyantát a káros felületre fecskendezik, magas nyomással, és ezáltal betömi a kőfelverődést, megállitva a károsodás kiterjedését.

Talán felfoghatatlan hogy is lehet ennyire egyszerűen megjavitani egy szélvédőt, anélkül hogy tudjuk hogy is van felépitve egy ilyen üveg. Az autóiparban kétféle üveget használnak: laminált üveg (szélvédők gyártásánál) és a szekurizált üveg (oldalsó és hátsó ablakoknál). A laminált üveg két üvegrétegből van összetéve, amelyek között egy poli vinil butirál réteg található. Ez tartja egyben a szélvédőt törés esetén.

Amikor egy tárgy a szélvédőhőz csapódik nagy sebességgel, az üveg külső rétege sérül meg, egy bizonyos helyen. A vinil réteg a sokkot elnyeli, a kár igy minimális lesz, egy kőfelverődés. Ha nem lenne ez a réteg, az egész szélvédő darabokra törne. Általában egy csillag formájú kráter keletkezik, melynek átmérője 5 és 25 mm között változik. A kár igazából egy levegő üreg, amely a sokk miatt keletkezik.

A javitás fő célja visszaállitani a szélvédő integritását, látási viszonyait és megállitani a kár további kiterjedését. A látási viszonyok, az optikai aspektus dramatikusan megnövekedik. A felverődésnek nyoma minimális, alig észrevehető. Ezt egy finiszáló gyantával és egy kis csiszolással el lehet tüntetni. A javitás után a kőfelverődés majdnem teljesen eltűnik. Ha a felverődés vagy repedés régi és koszos viz hatolt be, a javitás helye kicsivel sötétebb árnyalatú lesz, de ez nem ront az optikán.